مدیریت شهری

دستفروش و معماری
سازههای موقت و ارزانی که کسبهی حاشیهنشین و کمدرآمد در شهرهای گیلان میسازند، هرچند گاهی برای مستندنگاران اجتماعی و هنرمندان این حوزه جذابند اما نمونهای آشکار از آشفتگی و آلودگی بصری در معماری شهری هستند. به این سقف چوبی ناپایدار که با پلاستیک (پرکابردترین متریال در بازارهای مکاره گیلان) پوشیده شده و با طنابهای پرشمار تقویت شده نگاه کنید. چه چیزی باعث میشود تا برپایی این سازه به امری طبیعی تبدیل شود؟ ویرانی دیوارهای مجاور؟ نوع کسبوکار؟ یا مناسبات غیرقانونی متداول در لایههای زیرین مدیریت شهری؟

فصل میانمایگانِ تفکرگریز
از صبح فردا، ۹ کاندیدای شهرداری انزلی به مدت دو روز برنامههای خود را برای اداره این نهاد ارائه میدهند. در حالی که یکسال و اندکی بیش از عمر شورای پنجم شهر باقی مانده و بخش اعظم این برنامه باید تحت بودجهای قرار گیرد که توسط شهردار قبلی تعیین شده؛ شهردای که با حکم قضایی و به سبب تخلفاتی که مردم در جریان آن نیستند، تعلیق و سپس برکنار شده است.

خطاب به شورا
خلع شهردار منتخب شما با حکم قضایی، و به دنبال آن اعلام رضایت و خرسندی اکثریت فعالان اجتماعی و کنشگران حوزه شهر از این اتفاق معمولی، نشان از فاصله تأملبرانگیز ذینفعان و حکمرانان ادارهی شهر داشت.

در ناامیدی
تا امروز فکر میکردم امید صلاحی به پنجمین شورای اسلامی شهر انزلی هست. همهی مطالبی که در رسانهها نوشتم و تمام وقتی که برای نشستها و گفتوگوها گذاشتم برای همین بود.

فرصتی به نام پرندگان
صاحب این دکهی کوچک و ناهمگون با فضای تاریخی پل قدیم غازیان، روزی به ذهنش رسیده تا از عادت «غذادادن مردم به کاکاییها» درآمدزایی کند (قبل از آنکه مدیران شهری به این موضوع فکر کنند). ابتدا تابلویی دست و پا کرده و روی آن نوشته: «نان خشک موجود است؛ ۱۰۰۰ تومان».

خراش
این بیلبورد از ماهها پیش، در خیابانها و جادههای مختلف گیلان نصب شده است. اگر در زمینهی گرافیک هم مسابقهای برای انتخاب بدترینهای این رشته وجود میداشت، به یقین طراح و سفارشدهندهی این آگهی، جزو نامزدهای نهایی قرار میگرفتند.

تصمیم اشتباه
تصمیم شورای شهر انزلی برای برچیدن بازار سنتی ماهی و میوهی ابتدای شنبهبازار، اشتباه است. اشتباهی همچون کور کردن چشم برای اصلاح ابرو!

تجربهی خیابان سی تیر
گاریهای غذای خیابان سی تیر تهران -اگر در جزییات طراحیشان از هنر بیشتری استفاده شود- یکی از الگوهای خوب برای فضای ارزشمند انتهای بلوار انزلی و دیگر فضاهای گردشگری گیلان هستند.

سخن گفتن با مردم
راههای آسفالتهی گیلان از تمام استانهای دیگر بیشتر است و به علت علاقهی خاص مدیران به ساخت «دستانداز» – و ترجیح آنها به شیوههای کمهزینه- احتمالاً بیشترین تعداد «سرعتگیر» ایران نیز همینجا نصب شده است.

مرکز اطلاعات گردشگری
موضوع احداث «مرکز اطلاعات گردشگری» فراتر از نصب چند کانکس بیکیفیت (کیفیت معماری) و به کار گماشتن چند کارمند بیحوصله و آموزشندیده است.