محیط زیست

ثروت سیزده، فرصت است یا تهدید؟
در جشن سیزدهبدر چند گیلانی از شهرهایشان خارج میشوند و به طبیعت میروند؟ چند نفر به جنگل میروند؟ چند نفر ساحل دریا را برمیگزینند؟ چند نفر در حاشیهی تالابها و رودخانهها اردو میزنند؟ چند نفر به روستای مادری خود بر میگردند؟ چند نفر ترجیح میدهند در شهر بمانند و به ساعتی تفرج در باغها و پهنههای طبیعی شهر بسنده کنند؟ اگر نگویم همه، بیشتر مدیران شهری و مدیران استانی گیلان که متولی اقتصاد این منطقهاند، پاسخی برای این پرسشهای ساده ندارند.

مواجهه با طبیعت
«خاخورزا»ی بسیار کوچکم، کنجکاو و جستجوگر و فراری از خواب و خوراک است؛ اما تمام بیقراری شهریگونهاش، در مواجهه با درخت و گیاه و چند متر طبیعتِ محبوس در حیاط خانه نیز از بین میرود.

دیو در لباس توسعه
حالا دیگر پروژهی سد لاسک به پروندهی حیثیتی فعالان محیطزیست و کنشگران اجتماعی گیلان در تقابل با «مدیران سرسپرده به دیو توسعهی ویرانگر و ناپایدار» تبدیل شده است. گویی که شکست هرکدام از این دو جبهه، نمایانگر توان اجتماعی ما برای نجات میراث طبیعی و زیستبوم گیلان خواهد بود.

طبیعت در ایران باستان
ایرانیان باستان باور داشتند که «طبیعت» امانتی در دست آدمیان است و در پایان جهان میبایست آن را به شکل نخستیناش به دادار آسمان بازپس دهند. این باور متعالی، حفاظت از محیط زیست را وظیفهی بنیادین آنان قرار میداد.

معنای بحران سراوان
به قدر یکبار پلک زدن شما، شش تا پانزده لیتر شیرابهی سمی خطرناک از کوه دفن زبالهی سراوان خارج میشود و به رودخانه میریزد.

هجوم سوداگران
هجوم دارندگان ثروت، ویلاسازان و سوداگران زمین و مستغلات به شهرها و روستاهای گیلان آغاز شده است و با افزایش بحران آب در آن سوی البرز و شنیدن سوت قطار، ابعاد گستردهتری خواهد یافت.

تهدید علیه گیلان
یلان، جنگلهای انبوه، رودهای طویل و شالیزارهای وسیعش، با جدیترین تهدید انسانی در طول حیات خود مواجه شده است.

دورکنندگان پشه
بعضی از انواع گیاهان، پشهها را دور میکنند و میتوان در بوستانهای عمومی و باغچههای شخصی از آنها استفادهی بیشتری کرد.
- 1
- 2