جامعهشناسی

ثروت سیزده، فرصت است یا تهدید؟
در جشن سیزدهبدر چند گیلانی از شهرهایشان خارج میشوند و به طبیعت میروند؟ چند نفر به جنگل میروند؟ چند نفر ساحل دریا را برمیگزینند؟ چند نفر در حاشیهی تالابها و رودخانهها اردو میزنند؟ چند نفر به روستای مادری خود بر میگردند؟ چند نفر ترجیح میدهند در شهر بمانند و به ساعتی تفرج در باغها و پهنههای طبیعی شهر بسنده کنند؟ اگر نگویم همه، بیشتر مدیران شهری و مدیران استانی گیلان که متولی اقتصاد این منطقهاند، پاسخی برای این پرسشهای ساده ندارند.

با آزارگر نامدار چه کنیم؟
همهی مایی که در ساحت فرهنگ و هنر گیلان فعالیت جدی داشتهایم و امروز سعی میکنیم با «راویان آزار» همدلی کنیم، در گذشته نیز از سوءاستفادههای منتهی به آزار جنسی برخی از فعالان این عرصه آگاه بودهایم. چیزی که بیش از همه بر چگونگی برخوردمان اثر گذاشته، جایگاه ما در مناسبات قدرت است.

زن در جامعه گیلان
کیفیت حضور زنان در جامعه گیلان را میتوان به عنوان نمونهی الگویی موفقی از تعامل پایدار جنسیتی در بافتار فرهنگ ایرانی معرفی کرد.

چرا این باخت ناراحتم میکند اما عصبانی نمیشوم؟
ملوان تنها تیم فوتبال دنیاست که از تماشای شکستش آزار میبینم. از وقتی که یادم میآید هیچ تیم دیگری چنین حالتی برایم نداشته و احتمالاً نخواهد داشت.

آرامشِ ازدسترفته
این عکس را یک خلبان سوئیسی در زمستان ۱۳۰۳ از صیادان بندرانزلی گرفته است. زمان عکاسی مقارن است با آخرین ماههای سلطنت قاجاریان بر کشوری که از ضعف دولت مرکزی و نبود انواع ساختارهای دیوانی رنج میبرد.

هرکسی خودش میداند چقدر متهم است
در فاجعهی سیل شیراز که تصاویرش هزاران بار دست به دست چرخید، ۱۹ نفر جان باختهاند اما در بحران آلودگی هوا که مدتهاست ادامه دارد، سالی ۳۴۰۰۰ نفر در سراسر ایران کشته میشوند.

هجوم سوداگران
هجوم دارندگان ثروت، ویلاسازان و سوداگران زمین و مستغلات به شهرها و روستاهای گیلان آغاز شده است و با افزایش بحران آب در آن سوی البرز و شنیدن سوت قطار، ابعاد گستردهتری خواهد یافت.

وصف رشت
خوشترین توصیف رشت را از زبان اکبر رادی شنیدهام در مواجهه با پرسشگر کتاب مکالمات. خاطرات نوستالژیک گیلهمردی است که فقط یازده سال در رشت بود و پنجاه و هفت سال با رشت در بیرون رشت زندگی کرد.

تهدید علیه گیلان
یلان، جنگلهای انبوه، رودهای طویل و شالیزارهای وسیعش، با جدیترین تهدید انسانی در طول حیات خود مواجه شده است.

طراحان و خوانشِ رفتار مردم
نام این مرد، سید محمد تائب است. یکی از معلمان انزلی در دورهی پهلوی اول که برای پُز بهتر در عکس یادگاری با نردههای آیکونیک بلوار، روی پشتی یک نیمکت چوبی نشسته است!
- 1
- 2